Informatievoorziening

 

ICT ambities
Vanuit de platformen is gewerkt aan een verdiepingsslag op de opgehaalde ICT-ambities. Deze verdiepingsslag is nodig om tot een duidelijke visie en koers voor de toekomst te komen, maar ook voor prioritering in 2020. De verdieping moet leiden tot een gedragen set aan kern-ambities waarop we de komende jaren kunnen sturen. Tevens dient het als onderlegger voor het nieuwe informatiebeleid wat in 2020 opgesteld wordt.

De verdiepingsslag leidt ook tot een uitvoeringskalender voor 2020 waarin nieuwe en lopende projecten zijn opgenomen. Voor de uitvoering is bij de huidige inzichten een beperkte ophoging van de I&A-begroting van € 58.000,- noodzakelijk.

Digitaal stelsel Omgevingswet (DSO)

We bereiden de implementatie van het DSO voor in een gezamenlijk project met de 3 gemeenten. Dit project bevat 3 onderdelen. Aanbesteding en implementatie van een VTH-systeem onder coördinatie van de Odzob, en de inkoop en implementatie van plansoftware en regelsoftware. De laatste 2 onderdelen zijn in voorbereiding. Door het uitstel van de Omgevingswet is op dit moment niet duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn.

Datagedreven organisatie
Vanuit verschillende domeinen (sociaal domein, veiligheid, bedrijfsvoering) is er meer behoefte aan (management)informatie door het combineren en analyseren van data om gericht actie te kunnen nemen. In het project gegevensuitwisseling (oplevering medio 2021) implementeren we een gegevensknooppunt. Gegevens tussen systemen worden efficiënter uitgewisseld en data uit de verschillende bronnen wordt centraal opgeslagen en aan elkaar gerelateerd in een datawarehouse. Het datawarehouse is een belangrijke basis voor een informatieknooppunt. Een knooppunt wat 1 op 1 bevraagd kan worden of waarin met data-analyse softwarepatronen in data gezocht kunnen worden. We onderzoeken in hoeverre de data-analyse-software universeel kan zijn of een specifieke oplossing vraagt per domein. Naast data in een datawarehouse en data-analyse-software, vraagt een informatieknooppunt ook expertise op het gebied van data-analyse. De vraag in welke mate deze kennis in de organisaties nodig is en aanwezig is maakt onderdeel uit van het onderzoek.

Informatiebeleidsplan 2021-2025
We voerden een verdiepingsslag uit op de hoogst geprioriteerde ambities vanuit de verschillende domeinen. We analyseerden raakvlakken tussen de ambities onderling en de samenhang tussen vraagstukken en oplossingen. We maakten een onderverdeling naar ambitiesoort: ondersteunend, bedrijfskritisch, transformerend, experimenterend. Dit om te verkennen hoe we in de toekomst middelen beschikbaar kunnen krijgen voor digitale innovatie en ict-projecten die waarde toevoegen. De uitkomsten van de analyse zijn verwerkt in een advies over de te hanteren "grote lijn” die de basis vormt voor het nieuwe IBP.

Organisatie van de Informatievoorziening: Applicatieportfoliomanagement en beheerorganisatie
We nemen deel aan een benchmark om te bepalen hoe investeringen, exploitatie- en beheerkosten van applicatielandschap en infrastructuur zich verhouden tot de kosten bij 20 andere gemeenten en 4 samenwerkingsverbanden. In september ontvangen we de definitieve rapportage. De uitkomsten dragen bij aan het sturen op kosten van infrastructuur en applicatielandschap en geven een referentiekader voor het nieuwe informatiebeleid en de benodigde middelen. 

In de functioneel beheerorganisatie spelen een aantal knelpunten die formatief opgelost zijn of geadresseerd zijn. Hoewel er In operationele zijn stappen gezet zijn vraagt professionalisering van functioneel beheer als geheel Dommelvallei-breed meer aandacht en een integrale aanpak.

In het kader van het project gegevensuitwisseling werken we aan een nieuwe opzet voor de beheerorganisatie van het gegevensknooppunt.

Aanbesteding gegevensknooppunt
De aanbesteding van het gegevensknooppunt leidt tot een substantieel financieel voordeel. Dit is in de financiële doorrekening van het informatiebeleidsplan verwerkt.

Digitale Duurzaamheid
De aanbesteding van het digitaliseren van de actuele milieuvergunningen en de bouwvergunningen van 1990 t/m 2010 voor de 3 Dommelvallei-gemeenten is gepubliceerd en loopt volgens planning.

We werken aan kaders en richtlijnen voor informatiebeheer en onderzoeken conversie- en migratiemogelijkheden voor de inhoud van de archiefapplicaties Corsa en InProces.

Windows en Office

Het project voor de upgrade van Windows en Office loopt volop. De meeste applicaties zijn getest, de basisomgeving is gereed gemaakt en de 1e testgebruikers zijn overgezet. Tegelijkertijd is de beveiliging van de omgeving verhoogd door een extra beveiligingslaag in te richten. Deze voorkomt het uitvoeren van ongewenste programma's, virussen en ransomware.
In het 2e kwartaal begint de omzetting van de gebruikers naar de nieuwe omgeving.

GGI-Netwerk en GGI-Veilig
Dienst Dommelvallei is aangesloten op het landelijke GGI-Netwerk. Dit is een beveiligd netwerk van en tussen gemeenten. Hiermee kunnen andere projecten als GT-Connect en het gegevensknooppunt gebruik gaan maken van dit netwerk voor de beveiligde communicatie.

Het project GGI-Veilig is gestart om het dataverkeer van de Dommelvallei-organisaties te monitoren op ongewenste datastromen en hackaanvallen. Deze monitoring wordt in 2020 opgeleverd.

Corona
Door de coronacrisis moesten de medewerkers ineens allemaal thuiswerken. Om dit mogelijk te maken zijn door ICT extra inspanningen verricht, zoals het faciliteren van digitaal overleg en het beschikbaar stellen van thuiswerkfaciliteiten als tokens, beeldschermen en kabels. Door deze extra belasting hebben werkzaamheden, onder andere het omzetten van Windows en Office, vertraging opgelopen.