Overleg aan grote tafelOrganisatieontwikkeling
P&O heeft in de eerste 4 maanden een grote rol gespeeld in de organisatieontwikkeltrajecten van de gemeente Son en Breugel en Geldrop-Mierlo. 

Son en Breugel
In de verdere doorontwikkeling van de organisatie in de beweging naar zelforganisatie (KWIEK proces) is het team Sturing en coaching (MT) ondersteund vanuit cluster P&O van Dienst Dommelvallei.

De veranderde manier van werken binnen de organisatie en met de samenleving vraagt om ondersteuning zoals bij de uitwerking van rollen en verantwoordelijkheden, herijking van regelingen en beleid, ontwikkeling van teams en individuele medewerkers.
Het is een dynamisch proces gericht op doorgroei naar een flexibele en ontwikkelgerichte organisatie waarin persoonlijk leiderschap, eigen regie, klant- /resultaatgericht werken en zelforganiserend vermogen centraal staan.

Geldrop-Mierlo
Bij de gemeente Geldrop-Mierlo is de ondersteuning gericht op het verder vormgeven van de structuur van de organisatie en op de plaatsingsplannen voor het nieuwe management en het voormalige CMD.

Corona
De komende maanden blijft de aandacht voor de impact van de coronacrisis op de bedrijfsvoering groot. Vanuit Dienst Dommelvallei nemen we deel aan de werkgroepen van de gemeenten en richten we ons op eenduidige advisering aan de gemeenten.

Persoonlijk leiderschap: gesprekscyclus
In 2020 is het co-creatie team verder gegaan met het uitwerken van de uitgangspunten om tot een nieuwe feedbackcyclus te komen. Deze uitgangspunten zijn opgesteld aan de hand van de volgende onderwerpen: focus, eigenaarschap, belonen, transparantie en tooling. Zowel de uitgangspunten als het proces zijn met het MT en de senioren doorlopen via een over-de-streepsessie. Aan de hand van stellingen maakten leidinggevenden keuzes waardoor voor het co-creatie team inzichtelijk werd of de stellingen aansluiten bij de visie van het management. Hierna heeft het MT akkoord gegeven om de uitgangspunten om te vormen tot richtlijnen voor medewerkers, een implementatieaanpak te schrijven en de mogelijkheden tot digitale ondersteuning te onderzoeken.

Vitaliteit
Om de werkkracht van de medewerkers van Dienst Dommelvallei te bevorderen zijn in het 1e kwartaal van 2020 (week 3 tot en met week 10) als pilot stoelmassages ingezet. De stoelmassages zijn ingezet om stress en ziekteverzuim te reduceren en de productiviteit en het werkplezier te verbeteren. We verwachten dat dit bijdraagt aan de ontspanning en energie van medewerkers op de werkvloer. De reacties zijn positief. Door corona hebben we hier nog geen vervolg aan gegeven. 

Levensfasebewust beleid
Het dagelijks bestuur heeft inmiddels een besluit genomen over een generatiepact; een regeling die "oudere" medewerkers ontziet door hen in de gelegenheid te stellen minder te gaan werken (20% of 30%). Dit kan vanaf 4 jaar voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. De werknemer levert zelf loon in voor de niet-gewerkte tijd en de werkgever garandeert de volledige pensioenopbouw. De regeling heeft de status van een voorgenomen besluit en wordt ter instemming voorgelegd aan OR/LO.

Ziekteverzuim

In heel 2019 is het landelijk ziekteverzuimpercentage voor gemeentelijke overheden met een vergelijkbare omvang als Dienst Dommelvallei 5,4.

In de 1e 4 maanden van 2020 is het percentage van Dienst Dommelvallei ten opzichte van de 1e 4 maanden van 2019 gedaald van 8,85 (2019) naar 7,38.

Deze daling wordt vooral veroorzaakt door een afname van de verzuimfrequentie (van 0,49 naar 0,32). Daar staat tegenover dat de gemiddelde verzuimduur in dagen is gestegen van 14,39 naar 17,19. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door enkele langlopende verzuimdossiers. Samen met de bedrijfsarts worden de nodige interventies uitgevoerd. Het percentage nul-verzuim laat een lichte stijging zien.