Planning
Startdatum: 10-02-2020

Continuïteit gemeentelijke Dienstverlening
Ondanks de onzekerheid door corona in 2020 hebben we de gemeentelijke dienstverlening vanuit de gemeentehuizen in stand kunnen houden. We hebben ingespeeld op de veiligheid van inwoners en medewerkers en de organisatie van de dienstverlening aangepast. Ook hebben we scenario’s ontwikkeld wanneer tijdelijk de dienstverlening niet meer in de huidige vorm mogelijk is. Daarnaast bleven we de CMD's en maatschappelijke dienstverlening voor inwoners ondersteunen, waaronder ons primair taakveld inkomensondersteuning (participatiewet). 

Uitbreiding uitvoeringstaken
De middelen die we in de begroting 2020 hebben gekregen voor de uitvoeringstaken: Blauwe Zone gemeente Nuenen, Wijziging administratieve inspanningsgerichte producten Wmo en Extra functioneel beheer regiesysteem hebben we ingezet. Voor de Blauwe zone hebben we uitvoering gegeven aan het nieuwe vergunningsbeleid voor het centrum van Nuenen. Met inzet van extra formatie hebben we de wijziging administratieve inspanningsgerichte producten Wmo (declaratie persoonsgebonden inspanning) ingericht en uitgevoerd. Het extra functioneel beheer regiesysteem hebben we ingezet voor de inrichting en het beheer van het regiesysteem voor het sociaal domein.

Met de komst van de nieuwe software in het sociaal domein wordt de beheerstaak van het regiesysteem opnieuw bekeken en afgezet tegen de huidige formatie.

Handhaving sociale zaken 
We hebben met de middelen voor de integrale aanpak criminaliteit en handhaving sociale zaken ingezet op diverse RIEC casussen en deelname aan het Dommelstroom Interventieteam van de gemeenten. 

Gezamenlijke inkoop van de gemeentelijke software in het sociaal domein
De gemeentelijke organisaties en Dienst Dommelvallei hebben dit jaar de krachten gebundeld om eind 2021 een nieuw software-ondersteuningssysteem te hebben voor de bedrijfsvoering in het sociaal domein. Eind 2020 is een intergemeentelijke projectleider aangesteld om de aanbestedingen en inrichtingen te organiseren.

Toekomstvisie WSD
De WSD heeft in 2020, na de zienswijzen van gemeenten, een besluit genomen over de toekomstige koers. De koers van WSD is gericht op een maximale ondersteuning van inwoners naar werk en participatie. Dit gebeurt door inwoners vanuit de CMD's te ondersteunen en werkgelegenheid te organiseren in de gemeenten. Dienst Dommelvallei en WSD werken hiervoor in het CMD samen met maatschappelijke organisaties en gemeenten. Hieruit zijn diverse ondersteunende werk- en begeleidingsmethoden ontwikkeld.

Werk- en begeleidingsmethoden
De ondersteunende werkmethode Aanzet, het project Kansen en de begeleiding van Vergunninghouders (PIP) zijn door de beide algehele "corona-lockdowns" stilgevallen, aangepast en waar mogelijk weer opgestart. De begeleiding en het werkaanbod zijn dusdanig georganiseerd dat er rekening wordt gehouden met de richtlijnen vanuit het RIVM.

Inburgeringstaak bij gemeenten
De wet inburgering is uitgesteld naar 1 januari 2022. Net zoals in 2020 zetten we in op de begeleiding van Vergunninghouders (PIP) met behulp van projectmiddelen van het Rijk bij gemeenten.

Uitvoering Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Vanaf het bekend worden van de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo) in maart 2020, heeft Dienst Dommelvallei de regeling namens de gemeenten Nuenen en Son en Breugel uitgevoerd.

Er zijn in 2020 3 Tozo-regelingen van kracht geweest. Voor de 1e Tozo-regeling van april tot juli hebben we 650 verzoeken van ondernemers uit Nuenen en Son en Breugel ontvangen. De 2e regeling is door het Rijk aangescherpt. Mede hierdoor zijn voor de 2e Tozo-regeling minder verzoeken gekomen dan in Tozo 1 (totaal 20% van de aantallen van Tozo 1). De 3e regeling is vanaf oktober van kracht en loopt door in 2021. In totaal zijn er 1.000 Tozo-verzoeken van ondernemers voor bijstand en krediet verwerkt in 2020.
Door het cluster Werk en inkomen van Dienst Dommelvallei zijn met behulp van eigen administratieve krachten, consulenten, ontwikkelaars en managers aan voorbereiding en uitvoering ruim 3.500 uur ingezet. We hebben al deze inzet binnen de bestaande formatie weten uit te voeren. Daarnaast hebben we externen ingezet die ten laste komen van de gemeentelijke uitvoeringsbudgetten voor Tozo die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld. Deze middelen zijn ook in 2021 beschikbaar en zullen we voor externe inzet voor Tozo 3 en 4 nodig hebben en om de aanvullende uitvoeringskosten voor de komende jaren te kunnen dekken. Door de betaalde voorschotten bijstand en het verstrekken van bedrijfskredieten zullen we namelijk de komende jaren te maken krijgen met terugvorderingen en terugbetalingen van ondernemers. Voor dat laatste zullen we in 2021 een voorstel doen aan de gemeenten.

Begeleiding Tozo Ondernemers
Wij hebben als Dienst Dommelvallei voor de gemeenten medio 2020 een bijzondere aanpak voor de begeleiding van Tozo ondernemers ontwikkeld. Dit hebben we samen met WSD en de gemeenten Best en Oirschot gedaan. Een project waarbij we naast de wettelijke taak van inkomensverstrekking proberen te voorkomen dat deze ondernemers bijstandsafhankelijk worden. Het unieke hiervan is, is dat we zonder Rijksopdracht pro-actief met regionale/landelijke middelen aan de slag gaan. De aanpak heeft aandacht gekregen in een publicatie van Binnenlands Bestuur. In 2021 is de begeleiding van Tozo-ondernemers een wettelijke taak geworden. De ervaringen uit 2020 gebruiken we hiervoor. We hebben de juiste individuele vormen gevonden om ondernemers te ondersteunen en hierbij gebruik te maken van de aanwezige hulporganisaties (lokaal, regionaal en landelijk). Dit heeft geresulteerd in een efficiënte en effectieve aanpak. 

Ontwikkeling Dienstverlening
Samenvattend heeft de ontwikkeling van de dienstverlening in 2020 met name in het teken gestaan van de continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening. ondersteuning van de ondernemers (Tozo) en inzet op het programma BetERe Dienstverlening en Bedrijfsvoering. Toch is er ook aandacht geweest voor het toekomstperspectief van de afdeling om in te spelen op de vraag: waar willen we naar toe? Een ontwikkelvisie voor de komende jaren met de focus op kwaliteit, innovatie en samenwerking. Als voorbereiding hierop is er een SWOT-analyse en een Stakeholder-analyse uitgevoerd waaruit waardevolle informatie is gekomen. Komend jaar zal in de volgorde van strategisch, tactisch, operationeel een plan worden opgesteld dat aan de gemeenten wordt voorgelegd. Hierbij komen aspecten als dienstverleningsconcept, KPI-monitor en ontwikkelplan W&I aan bod en worden alle stakeholders meegenomen.