Realisatie
De focus van dit programma ligt op realisatie van een betere dienstverlening aan inwoners en bedrijven door de 4 organisaties én een betere bedrijfsvoering. Voor de uitvoering is een programmaplan en begroting opgesteld en vastgesteld door het dagelijks bestuur. De aansturing van het programma vindt plaats vanuit een stuurgroep.

Uitvoering
Het programma omvat 15 projecten. Op dit moment zijn 13 projecten (bijna) afgerond en 2 in uitvoering. Het grootste project, de implementatie van zaakgericht werken, bevindt zich in een eindfase. In dit project wordt in korte ‘sprints’ een groep processen/diensten ingericht. Inmiddels zijn honderden unieke processen ingericht. Deze processen variëren van belasting- en invorderingsprocessen, burgerzakenprocessen, meldingen openbare ruimte tot en met het aanvragen van een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Burgers en bedrijven kunnen steeds meer diensten en producten online afnemen van de gemeenten en deze volgen via hun eigen “klantportaal”. We zien dat burgers en bedrijven ons online goed weten te vinden. Er zijn al duizenden online aanvragen en meldingen binnen gekomen via de nieuwe online diensten en producten die we hebben gerealiseerd via dit programma.

Corona heeft een grote impact op de uitvoering van de werkzaamheden waarbij de zaaktypen worden ingericht, de zogenaamde sprints. Deze zijn aangepast naar een online uitvoering van de sprints. Het opstarten van het digitaal sprinten en de bewerkelijkheid daarvan, leidden tot vertraging van het programma. Naast de juridische procedure bij de aanbesteding en de vertraagde besluitvorming rondom de implementatiestrategie betekent dit dat het programma op 31 maart 2021 ten einde loopt. Het opgeleverde programma wordt dan overgedragen aan de beheerorganisatie.