Bedrijfsplan Dienst Dommelvallei
Eind september 2024 is het Bedrijfsplan Dienst Dommelvallei 2.0 vastgesteld. Hierin zijn de aangescherpte sturing, rolneming, ordening van taken en werkprocessen en de kwaliteitsimpulsen binnen de dienst verwoord. Binnen de kaders van dit plan werken we in overleg met de gemeenten in 2025 de veranderdoelen en de daaraan verbonden concrete acties verder uit in businesscases. Door de uitvoering versterken we de dienstverlening, samenwerking en slagkracht van de organisaties.
In de eerste helft van 2025 werken we in overleg met de gemeenten de businesscase van de geprioriteerde veranderingen verder uit. Op basis daarvan en in afstemming met de gemeenten wordt bepaald hoeveel middelen er eventueel nodig zijn. De gemeenten kunnen deze middelen betrekken bij hun kadernota en begroting.
Wat bereiken we:
Met de veranderdoelen worden duidelijke stappen gezet richting een toekomstbestendige en flexibele organisatie die effectief inspeelt op de behoeften van de 3 gemeenten.
Wat doen we hiervoor:
We geven uitvoering aan de veranderingen, monitoren dat en rapporteren hierover met behulp van kritische prestatie indicatoren (KPI).
Informatieplan 2025-2028/ Informatieplan 2026-2029
Medio 2024 heeft het dagelijks bestuur het informatieplan 2025-2028 vastgesteld. De IV-board heeft als taak om in gezamenlijkheid met de gemeenten sturing te geven aan de uitvoering van het projectportfolio behorende bij het informatieplan. Gefaciliteerd door de portfoliomanager/businesspartner maakt de board afwegingen over de te starten projecten en bewaakt de voortgang van het hele portfolio.
In het eerste kwartaal van 2025 werken we samen met de IV-board aan het portfolio behorende bij het informatieplan 2026-2029. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel middelen er eventueel nodig zijn voor uitvoering van de geprioriteerde projecten voor zover die niet gedekt kunnen worden binnen de reguliere budgetten en de reserve I&A. De gemeenten kunnen deze middelen betrekken bij hun kadernota en begroting.
Wat bereiken we:
We borgen de continuïteit van de de informatievoorziening en verbeteren de kwaliteit. Belangrijke thema's zijn 'digitaal samenwerken', 'meer doen met data', 'efficiëntere processen en meer gebruiksgemak' en 'een moderne en veilige werkplek'. De implementatie van Microsoft 365 vervult een belangrijke rol in deze verbetering.
Wat doen we hiervoor:
Na prioritering van de projecten op basis van een afwegings- en prioriteringskader en het uitvoeren van een haalbaarheids- en impactanalyse en het invullen van essentiële randvoorwaarden wordt gestart met de projecten.
Informatiebeveiliging en privacy
In 2025 wordt informatiebeveiliging (via Baseline Informatiebeveiliging Overheid, BIO) wettelijk verankerd in de Cyberbeveiligingswet en vindt er aangescherpt toezicht plaats. Daar waar de BIO de kantoorautomatisering betreft, gaat de nieuwe wet een stap verder en is deze ook van toepassing op operationele technologie. De borging van informatiebeveiliging en privacy in processen wordt hiermee nog belangrijker. Om digitale inbreuken te voorkomen of snel te kunnen ondervangen is een groeiversnelling noodzakelijk.
Het bestuur wordt in het eerste kwartaal van 2025 via de jaarrapportages van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de bestuursrapportage Digitale Weerbaarheid verder geadviseerd. De daarbij behorende afwegingen en financiële gevolgen kunnen de gemeenten betrekken bij hun kadernota en begroting.
Wat bereiken we
In overleg met de gemeenten, en bij voldoende beschikbaarheid van middelen, groeien de Dommelvallei-organisaties op een gestructureerde wijze naar een volwassen informatiebeveiligings- en privacy niveau. Dit komt overeen met niveau 3 op een schaal van 5, het huidige niveau is 1,6. Daarmee borgen we de beschikbaarheid, vertrouwelijkheid en integriteit van informatie binnen de gemeentelijke processen. Hiermee zijn we een betrouwbare partner voor onze inwoners, medewerkers en zakelijke partners en voldoen we aan informatiebeveiligings- en privacy wet- en regelgeving.
Om onderstaande doelen te kunnen bereiken is een gezamenlijke inspanning en uitbreiding van middelen binnen de Dommelvallei organisaties noodzakelijk.
- Het minimaliseren van risico’s van menselijk gedrag. Medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd en zich bewust van informatiebeveiliging en privacybescherming. Zij spreken elkaar aan op het gedrag en zetten zich in voor verbetering.
- De medewerkers weten van alle processen welke gegevens worden verwerkt en kunnen uitleggen waarom.
- Het aantal processen waarvan we niet weten wat nodig is om de gegevens in de processen te beschermen is nihil. Al onze gegevens zijn beter beschermd.
- Risicoanalyses op informatiebeveiliging en privacy zijn altijd onderdeel van besluitvorming.
- Incidenten en datalekken worden gemeld en hierop wordt adequaat gereageerd.
Aanbesteding financieel systeem
In 2026 zal de implementatie van het nieuwe financiële systeem plaatsvinden, nadat in 2025 de aanbesteding en gunning is voorbereid en uitgevoerd. Deze implementatie vraagt capacitaire inzet bij de Dommelvallei organisaties op het gebied van inrichten, koppelen, testen en opleiden.
Wat bereiken we:
Voor 31 december 2026 is het financiële systeem aanbesteed en geïmplementeerd. De mogelijkheid tot het bouwen en aanbieden van managementinformatie is daarbij randvoorwaardelijk.
Wat doen we hiervoor:
In 2026 vindt de implementatiefase plaats. Gezorgd wordt dat de overgang soepel verloopt, waarbij de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd blijft. We betrekken, naast de medewerkers van Dienst Dommelvallei, ook gebruikers van de gemeenten bij het gehele aanbestedings- en implementatieproces.
Aantrekkelijk werkgeverschap
We dragen bij aan aantrekkelijk werkgeverschap bij de gemeenten, waarbij de competente en gedreven medewerkers, die voldoende autonoom zijn, ondersteuning ervaren bij wat ze doen. Op organisatorisch niveau ondersteunen we de gemeenten bij de verdere doorontwikkeling van hun organisaties.
Wat bereiken we:
In 2026 blijft de focus liggen op het verder realiseren van de doelen uit de arbeidsmarktstrategie. Daarnaast ondersteunen we bij de implementatie van het bedrijfsplan Dienst Dommelvallei 2.0. Specifiek staan de thema's leren en ontwikkelen, vitaliteit en strategische personeelsplanning op de planning voor de 4 Dommelvallei organisaties. We werken toe naar implementatie bij alle partners naar het landelijk HR21 functiewaarderingssysteem (Nuenen beschikt inmiddels over dit systeem).
Wat doen we hiervoor:
We dragen bij aan de realisatie van acties volgend uit de strategie en nemen deel aan werkgroepen op regionaal niveau (Praktijknetwerk Arbeidsmarkt).