Deze bouwsteen bestaat uit de volgende zaken: 
1. Ondersteuning inwoners naar werk en participatie
2. Tozo/Tonk





Ondersteuning inwoners naar werk en participatie

Werk- en begeleidingsmethoden
Op verzoek van de gemeenten stelden we in afstemming met de CMD's en de WSD  een lokaal plan op  waarin  de werkmethoden AanZet (doelgroep bijstandsverzoekers) en Ontwikkelgerichte arbeidsmatige dagbesteding (doelgroep langdurige bijstandsontvangers/kansen) verder zijn uitgewerkt en de lokale context wordt benadrukt. 

De versoepeling van de coronamaatregelen gaf ruimte om weer persoonlijk contact met de bijstands- ontvangers en aanvragers aan te gaan. De werkdiagnose trajecten AanZet zijn hervat. Met het oppakken van fysieke contactmomenten streven we naar een snellere gepaste uitstroom naar werk en een vermindering van het aantal bijstandsontvangers. 

Verantwoording meerjarige ESF
We hebben de administratieve controle afgerond waardoor we samen met samenwerkingspartners hebben bereikt dat de ESF subsidies zijn toegekend. In de volgende stap gaan we concrete projecten aandragen. Daarna is ook meer bekend over de hoogte van de bedragen.  De budgetten die uitgekeerd worden gebruiken we om de nieuwe projecten vorm te geven en uit te voeren.

Uitvoeringskosten bijstand 
Er is een stijging in het aantal bezwaren tegen afgewezen bijstandsaanvragen. Ook zijn er met handhavingscasussen successen behaald (onder meer via het Regionaal Informatie en expertisecentrum (RIEC)). Het zijn complexe langdurige processen waarbij vaak rechtsgang volgt. Dit zorgt voor meer inzet en externe ondersteuning (advocaatkosten). De beide gemeenten ondersteunen deze werkzaamheden in 2021 met eenmalige middelen. We hebben de resterende middelen ook nodig in 2022. Met de wethouders Sociale zaken van de gemeenten is afgesproken om het restant van de personele budgetten voor dit onderdeel bij Dienst Dommelvallei te reserveren en waar nodig in te zetten komend jaar. Hierbij houden we rekening met ontwikkelingen zoals afnemende aantallen bijstandsontvangers en de toenemende complexiteit van de aanvragen.

Inburgering
De nieuwe Wet inburgering treedt op 1 januari 2022 in werking. De regie op inburgering komt bij de gemeenten te liggen. De gemeenten zijn aan zet om dit nieuwe taakgebied vorm te geven. Omdat huisvesting, inkomensondersteuning en werkaanvaarding (re-integratie en participatie ondersteuning) via Dienst Dommelvallei worden georganiseerd, zijn we betrokken bij de beleidsontwikkeling. Op verzoek van de secretarissen en portefeuillehouders werken we twee scenario's uit. Een van de scenario's is dat Dienst Dommelvallei de uitvoering, beleidsontwikkeling en coördinatie van het taakveld inburgering namens de gemeenten volledig op zich neemt. Het andere scenario is het beleggen van het gehele taakveld ( beleid, coördinatie en uitvoering ) bij de gemeenten. Er vinden gesprekken plaats  tussen de beleidsmedewerkers van de gemeenten en de dienst om te bepalen welk scenario het beste past. Definitieve besluitvorming vindt in het vierde kwartaal plaats. 

Samenwerking CMD's
We zijn met beide gemeenten afzonderlijk in gesprek over de toekomstige samenwerking in de CMD's. In Nuenen wordt met name over de inhoudelijke strategische samenwerking gesproken en zijn gezamenlijk diverse verbeterpunten opgesteld die nader worden uitgewerkt. In Son en Breugel is er voor gekozen een nieuwe (netwerk)organisatiestructuur in het CMD te organiseren met kernpartners. Dienst Dommelvallei is een van deze kernpartners. De samenwerking wordt vormgegeven in een gezamenlijk bedrijfsplan en aansluitend gevolgd door een samenwerkingsconvenant. Beide documenten worden bestuurlijk vastgesteld eind 2021.

Tozo/Tonk

Verlenging Uitvoering Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
Opnieuw is de Tozo regeling verlengd. De vijfde regeling is gestart vanaf 1 juli en stopt definitief op 1 oktober. Dit jaar gaven we uitvoering aan 3 Tozo regelingen. Dit was grotendeels met inzet van externe werknemers. Hierbij is gebruik gemaakt van de gemeentelijke uitvoeringsbudgetten voor Tozo. Deze middelen hebben we ook de komende jaren nodig voor de nazorg van de regelingen zoals terugbetalingen en controle. Voor deze aanvullende ambtelijke inzet zullen we de uitvoeringskosten in beeld brengen en een voorstel doen aan de gemeenten. 

Naast de tijdelijke financiële ondersteuning is het belangrijk dat zelfstandig ondernemers die geen of onvoldoende inkomsten hebben, zich breder oriënteren op de arbeidsmarkt. Per 1 januari 2021 moeten gemeenten hen ondersteunen bij heroriëntatie. Dit is onderdeel van de volgende fase in de Tozo-regeling. Dienst Dommelvallei heeft samen met de WSD een werkwijze ontwikkeld om samen met de zelfstandig ondernemers te inventariseren of, en welke ondersteuning nodig is. Dit kan gaan om coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie. De doelgroep wordt hiermee actief geïnformeerd over ondersteuningsmogelijkheden. Hiermee zetten we voor deze doelgroep in op het voorkomen van de noodzaak om na de Tozo regeling gebruik te maken van gemeentelijke bijstand.

Verlenging Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk)
De Tonk regeling is in het verlengde van de Tozo regeling ook verlengd tot 1 oktober. Hierdoor wordt in beide gemeenten (Son en Breugel en Nuenen) vanaf maart tot en met september uitvoering gegeven aan deze gemeentelijke regeling. Dienst Dommelvallei heeft hiervoor de gemeentelijke beleidsvoorbereidingen verzorgd. In de gemeente Son en Breugel is bestuurlijk aandacht gevraagd om individueel maatwerk te verrichten voor de inwoners die financieel door corona worden getroffen middels een lokaal coronasteunfonds.  Hiervoor is in een aantal gevallen de hardheidsclausule toegepast. Deze zijn in het college ingediend ter beoordeling en besluitvorming . Ook in Nuenen is bestuurlijk om aanvullende maatregelen en individuele ondersteuning gevraagd. In samenwerking met de collega’s van Economische zaken van de beide gemeenten hebben we deze vorm gegeven.