Organisatieontwikkeling 
P&O heeft in de eerste 8 maanden een grote rol gespeeld in de organisatieontwikkeltrajecten van de gemeente Son en Breugel, Geldrop-Mierlo en Nuenen.

Son en Breugel
Waar nodig heeft P&O ook de afgelopen maanden ondersteund bij de verdere doorontwikkeling van de organisatie in de beweging naar zelforganisatie (KWIEK proces) .

Geldrop-Mierlo
Bij de gemeente Geldrop-Mierlo was de ondersteuning eerst gericht op het verder vormgeven van de structuur van de organisatie en op de plaatsingsplannen voor het nieuwe management en het voormalige CMD. Na afronding van het plaatsingsproces ligt de focus van de ondersteuning nu op het vergroten van de vaardigheden van het management (skills en tools) en de aanpak van het ziekteverzuim. Ook levert P&O een grote bijdrage in het vitaliteitsproject BRUIS.

Nuenen
Bij de gemeente Nuenen richt de ondersteuning zich op het implementeren van HR21. Dat is een (landelijk) systeem van het beschrijven en waarderen van functies volgens een gestandaardiseerd systeem, ontwikkeld door het VNG en 2 externe partners. Verder treden we op als sparringspartner/adviseur bij de verkenning van een mogelijke doorontwikkeling van de organisatie.

Arbo
Voor de 4 Dommelvallei-organisaties en het PlusTeam hebben we het proces van de aanbesteding van een arbodienstverlener opgestart. De huidige contracten lopen af op 1 april 2022. Het proces start met de (principiële) keuze voor een maatwerk- of een vangnetconstructie. Daarvoor is een discussie nota opgeleverd.

Persoonlijk leiderschap: gesprekscyclus
In het voorjaar heeft het MT akkoord gegeven op de uitgangspunten voor de nieuwe feedbackcyclus. Dit najaar wordt een (digitaal) instrument ontwikkeld dat gericht is op een continue dialoog over persoonlijke- en cluster/afdelingsdoelen en de wijze waarop talenten en kwaliteiten van medewerkers ingezet kunnen worden.

Levensfasebewust beleid
Het generatiepact: een regeling die "oudere" medewerkers ontziet, is inmiddels ter instemming voorgelegd aan de OR. Een reactie wordt op korte termijn verwacht.

Ziekteverzuim
In de eerste 8 maanden van 2020 is het percentage van Dienst Dommelvallei ten opzichte van de eerste 8 maanden van 2019 gedaald van 8,29 (2019) naar 6,18.
Deze daling wordt vooral veroorzaakt door een afname van de verzuimfrequentie (van 0,69 naar 0,43). Daar staat tegenover dat de gemiddelde verzuimduur in dagen is gestegen van 18,03 naar 23,04. Het percentage 0-verzuim (medewerkers die zich niet ziek melden) laat een behoorlijke stijging zien.